Kerttu 3v sanoi ’Mennään huomenna Japaniaan, jooko äiti? Minä haluan nähdä ne vessat..’

 

Tämän kommentin kirvoitti valokuvien katselu marraskuiselta Japanin matkaltamme.

Oikein mainio reissu vaikka koinkin siellä tähänastisen elämäni kammottavimman toiletti vierailun.

 

Olimme tutustumassa kultaiseen temppeliin, joka tosiaan oli päällystetty oikealla kullalla, joka taas oli kerätty paikalliselta väestöltä.

 

 

 

Päivä oli oikein kaunis ja lämmintä reilu 20 astetta. Kiersimme miehen kanssa puistoa kahdestaan ja päätimme maistella Japanilaista jäätelöä kun odottelimme muuta porukkaa paikalle. Katselimme samalla paikallisia lapsia koulupuvuissaan ja mietimme että mielenkiintoinen ajatus olisi meilläkin tämä koulupuku pakko. Ainakin tyttöjen osalta se voisi vähentää vanhempien harmaita hiuksia kun ei tarvitsisi kaikkien muotioikkujen mukaan vaatehankintoja tehdä.

Joka tapauksessa, olimme menossa temppelikierroksen jälkeen lounaalle Kioton toiselle laidalle ja kun puhutaan miljoonakaupungista, liikenteen toimivuus on oma lukunsa. Lisäksi oli järkevää juoda reilusti koska päivä oli tosiaan kuuma. No, tämä kaikki sai aikaan luonnollisen tarpeen poiketa vessassa.

Paikalliset toiletit näyttävät tältä.. Tämä kuva on tosin Osakan lentokentältä mutta periaate on sama, matala allas lattian rajassa.

 

 

Lukiessani japanilaisten tavoista ennen matkaa ajattelin että hitsi miten siistiä

ihmisiä, käyttävät veskissäkin kokonaan omia kenkiä. Kotonaan heillä on nimittäin vessan edessä toiset kengät joita vieraidenkin on kohteliasta käyttää.

Siistin yleisvaikutelman toki kaikki kaupungit joissa kävimme, antoivat. Tokiokin joka on maailman väkirikkain kaupunki (suurtokion aluella asuu 28 milj.ihmistä), oli todella silmiinpistävän siisti. Roskia ei kaduilla näkynyt ja esim. tupakoinnista kadulla voi saada rangaistukseksi sakon saati sitten tahallisesta roskaamisesta.

No nyt eksyin aiheesta :-)

Jouduin turvautumaan tässä kioskin vieressä olevaan yleiseen vessaan. Suuntasin siis kohti naisten puolta. Jo ennen perille pääsyäni minut tavoitti haju josta ei kamalasti voinut erehtyä. Vedin keuhkot täyteen ja pinkaisin sisälle tarkastamaan tilanteen. Availin kopperoiden ovia ja jouduin toteamaan, ettei yhtään länsimaalaista pyttyä ollut tarjolla. Hetken ulkona asiaa miettiessäni päätin tarttua härkää sarvista ja ajattelin että kai sitä samaan pystyy mihin paikallisetkin. Joten uusi henkäisy raikasta ilmaa ulkoa ja takaisin siisteimmäksi arvioimaani koppiin. Asettelin jalkani mahdollisimman kauas reiästä ja mietin että toivottavasti kengät saa vielä puhtaaksi. Kyykistyminen alas reiän päälle oli jo aiheuttaa huonovointisuutta, mutta koska happivarasto oli rajallinen, jouduin sitä täydentämään vielä kyykyssä ollessani. Melko luonnollinen seuraus siitä oli se, että seuraavaksi haroin, vedet silmissä, katseista välittämättä, housujani kiinni ulkona. Vatsan sisältö pyrki, tiukoista ponnisteluista huolimatta, ulos kansan katseltavaksi.

Hankasin kenkiä kulkuväylän hiekkaan ja toivoin että edes osa töhnästä jäisi matkalle eikä päätyisi ainakaan matkalaukkuun asti.

Ja vessa kenkien arvoitus selvisi minulle :-)

 

Hotelleissa oli sitten päinvastainen tilanne, pytyt olivat tosi hienoja. Vai mitä arvelette tästä. Oli lämmitettävää rengasta, monta erilaista pesusuihkua ja musiikkia sekä renkaat ja kannet nousivat ja laskivat myös sähköisesti